New York – del 2

Cocolafemme_carola becker_New york

Efter en god natts sömn efter en händelserik första kväll i New York City., är det dags att börja dagen. Den här utsikten vaknade vi till:

 

New York_cocolafemme_Park Avenue_Waldorf

 

 

Det blev en sen kväll igår och med tidsskillnaden dessutom, så känns det som en bra idé att hoppa över frukosten och gå rakt på lunchen. Om du missade vår första dag så hittar du den här.

 

 

Grand Central Terminal

Vi promenerar bort från Waldorf på 50th and Park till Garment District via Grand Central Terminal. Jag älskar vacker byggkonst och dröjer mig gärna kvar en liten stund innan det är dags att gå vidare.

 

 

New York_cocolafemme_Grand Central Station
Utanför The Waldorf Astoria längst upp till vänster. The Grand Central Terminal och Chrysler Building, som man har en perfekt vy över utanför terminalen.

 

Grand Central Station_New York_cocolafemme

 

Synd att vi sprang omkring i gympaskor. Det hade varit kul att lyxa till det med en skoputsning av riktiga proffs. De ställde i alla fall glatt upp på en bild, t o m kunden bjöd på ett brett leende. Jag blev så glad!

 

 

Bryant Park

Vi går igenom Bryant Park, och för er som är modeintresserade, så vet ni ju redan att New York Fashion Week håller till här ett par veckor i Februari och Augusti. Nu när vi är här fungerar den som en allmän park där man också har en skridskorink. Och just den här dagen är ju perfekt för att åka skridskor. Om bara vi hade haft tid. So much to do – So many places to see… Lite roligt att jag stöter på min arbetsgivare överallt i den här stan oavsett om jag är högst uppe i Empire State Building, mitt på Times Square eller som här, nere på marken.

 

 

New York_cocolafemme_Bryant Park

 

 

Ben´s Deli & Garment District

Nu är vi framme. Garment District är en stadsdel på Manhattan i New York som är belägen mellan Fifth och Ninth Avenues från 34th till 42nd Street. Området sägs vara New Yorks modecentrum och rymmer många varuhus och kända företag inom modeindustrin. I mitten på 1900-talet kom människor från främst central- och östeuropa hit tack vare sina färdigheter inom textilbranschen. Abraham Cahan, författare och politiker, skrev 1917:

 

 

 

Ben´s Deli. Klicka på bilden så kommer du in på deras hemsida.

Vi har kommit hit för att få avnjuta en judisk specialitet – Chicken Matzo Ball Soup. Både jag och Johan älskar soppan som är en klar kycklingbuljong som har kokats från grunden och den serveras här med pasta och en stor boll/knödel gjord på matzobrödsmulor. Jag fick bara suddiga bilder tyvärr men soppan är verkligen god och den sägs vara helande. Inte alls olik den ungerska buljongsoppan som också gärna ges till sjuklingar.  Om ni har tittat på Seinfeld kanske ni minns avsnittet när de står i kö i flera timmar på jakt efter just en sådan här soppa. Vi beställde dessutom corned beef sandwich, ännu en lokal specialitet, och tillsammans med senap smakar det också gott, men soppan var min favorit ändå.

 

 

Ground Zero, 9-11 Memorial & Museum och One World Observatory

Mätta och belåtna beger vi oss söderut mot Ground Zero, 9-11 Memorial & Museum och One World Observatory. Det vilar självklart ett allvar över platsen, men det är också en vacker plats som andas respekt för de nära 3000 människor som miste sitt liv den dagen för snart 16 år sedan. Märkligt, men det känns som om det var igår, men så var det också en händelse som förändrade världen på mer än ett sätt. Museet är väl värt ett besök, men var beredd på att det kan röra upp starka känslor. Om du gillar museer och föredrar att inte stressa, så planera in minst fyra timmar här.

 

 

Cocolafemme_Ground zero_one world trade center

 

One world trade center_cocolafemme

 

 

One World Observatory är minst sagt spektakulär. Redan i hissen upp är det en upplevelse…

Vi hade en sådan tur med vädret denna dag. Det kunde lika gärna ha varit molnigt och regnigt, men solen lyste och det var klar sikt ända till horisonten.

 

 

Cocolafemme_one world trade center

 

Cocolafemme_one world trade center

 

One world observatory_cocolafemme

 

Cocolafemme_frihetsgudinnan

 

Cocolafemme_NY skyline

 

 

Verkligen spektakulärt. Även här skulle man kunna spendera timmar. Man kan hyra smartboards som kan hjälpa till att identifiera byggnader och platser som man ser. Det gjorde inte vi. Istället tog vi en drink i baren på One Dine bara för att få suga ur det sista av denna fantastiska vy. ”Men smaker det, så köster det”. Fyra drinkar och en tusing senare…

 

 

Cocolafemme

 

 

Man fick dock valuta för pengarna. Drinkarna är mer än generösa. Johans Long Island Ice Tea var något i hästväg. Mer som tre drinkar faktiskt. Det var verkligen bara några droppar cola på slutet, så ite extra cola behövdes.

 

 

Momofuku Ko, Rainbow room och Bar Sixtyfive

”Tur” att vi bara har tid till en drink, för vi har bord reserverat på Momofuku Ko som har fått två ⭐️⭐️ i Guide Michelin. Här måste man boka bord långt i förväg. Jag förstår verkligen det, för är man ute efter ett matäventyr, en utmaning för smakpaletten, då är detta ett sådant ställe.

Ko ligger i en liten anspråkslös gränd intill 2nd avenue. Ingen skylt som visar var restaurangen ligger, och man förväntar sig mest att hitta en gammal katt och en soptunna i ett hörn, men så fel man kan ha.

Den enda menyn vi får är vinlistan, en väldigt bra sådan vill jag tillägga. Resten förblir en hemlighet tills det ligger på tallriken framför oss. Det är spännande. Servicen är löjligt bra – personlig och utan anmärkning. Jag tappade min servett på golvet när jag gick bort för att fotografera lagringsskåpen med entrecote och anka. När jag kom tillbaka till min plats, låg en ny servett på sin plats. De uppfattar allt och utan att det känns eller märks så tillmötesgår de alla våra behov under kvällen. Det här är heller ingen stel ”butler-lik” restaurang, utan det är en modern och mer laid-back stil här. Både den och maten känns fräsch. Vi gillar´t!

 

 

Ko_cocolafemme

 

 

Här är några av de 11 rätter de serverade under kvällen:

 

 

Momofuku ko_new york_cocolafemme

 

 

Vi blev serverade beef – au poivre. Grillad vid bordet. Snarare smekt på grillen än grillad. Det bara smälte i munnen, men så lagrar de också köttet här på plats i minst två månader. Ska man äta kött, så är det såhär man helst vill ha det.

 

 

Cocolafemme_ tvåstjärnig restaurang_ko

 

En annan rolig grej här som vi noterade är valet av konst. Så himla roligt. Kolla in bilden på toa bakom mig.

 

 

Cocolafemme_momofuku ko

 

Ko_cocolafemme

 

 

Innan vi gick, så fick vi med oss menyn och en kaka-to-go i en fin ask. Den var himmelsk och väldigt bra att ha tillhands  när vi väl kom tillbaka till hotellet. Inte för at kvällen tog slut här….

 

 

Cocolafemme_meny ko

 

 

Sista bokningen för kvällen är ett bord på Rainbow room och Bar Sixtyfive. Bättre avslutning på en fantastisk dag går inte att få. Alltså den där utsikten. Jag blir inte mätt på den. Att utanför fönstret ha Empire State Building så nära är minst sagt häftigt Och drinkarna var mycket bra. Det blev tyvärr inte mina bilder, sorry, men jag lägger upp ett par i alla fall. Den första är tagen ute på deras terass.

 

 

Cocolafemme_bar sixtyfive

 

Cocolafemme_bar sixtyfive

 

NY by night_bar sixtyfive_cocolafemme

 

 

Med den drinken säger jag tack och hej för denna gången. Tredje och sista delen av mitt inlägg om New York kommer snart, så titta gärna in snart igen.

 

Lämna ett svar