Inredning som jag ser det

Jussis keramik
Vackra glasvaser från Jussi keramik på Åland. Bakom skymtar Olivias konstverk.

Det finns de som anser att design, vare sig det är inom mode eller inredning, är ytligt, onödigt och bara till för de som har pengar.  Inredning och mode kanske inte verkar nödvändigt, men för mig är det en källa till glädje och välmående, vilket helt enkelt gör livet lite bättre.

 

Ända sedan barnsben har jag piffat och fixat, planerat och ritat, målat och fotograferat. Det är så himla roligt, och jag älskar det. Känslan när man är klar med ett projekt och får beskåda sitt verk är härlig. Jag gör det i mitt jobb, och jag gör det hemma.

 

 

 

 

 

Ellen keys
Lifslinjer från 1906 av Ellen Keys

Idag hittade jag en rolig detalj i en gammal bok från 1906 – Lifslinjer av Ellen Keys. I boken hittade jag två urklipp från Svenska Dagbladet, om just Ellen Keys, det ena med datum söndagen den 11 december 1949. Det är intressant hur sådant berör mig. Att jag har ett urklipp som någon besvärat sig med att klippa ur sin tidning två dagar innan lucia år 1949. Jag undrar vem som höll i saxen. Var det en kvinna eller en man? Hur såg det ut hemma hos hen? Varför var denne så intresserad av just Ellen Keys? För mig är det mer värdefullt än att köpa en inredningspryl för en halv förmögenhet. Och tänk att boken bara kostade 20 kr på Myrorna. Har du någonting som ditt hjärta klappar lite extra för? Plocka fram det och berätta historien bakom. Alla älskar en bra historia. När jag var liten så besökte vi tant Bertha vid påsk, lucia eller liknande, och hon hade en skorpinjon (nej, den levde inte) i en glasburk och varje gång jag var där fascinerade den mig. Jag undrade över varför hon hade den och varifrån den kom, och varje gång plockade tant Bertha ner den från bokhyllan så att vi kunde beskåda den ordentligt. Kanske är det därför jag älskar Naturhistoriska museet så mycket…

 

Efter att jag fixat i min bokhylla är jag nöjd med resultatet, och det bästa av allt är att nu vet jag var min bok från 1906 med en liten bit historia i finns, och jag njuter i fulla drag. Brasan som knäpper sådär mysigt och Billie Hollidays sköna stämma gör verkligen inte saken sämre. Jag lyckades inte rädda världen idag heller, men den blev lite bättre för fyra av dess invånare.

 

 

Min man började samla gamla apoteksflaskor och nu har jag också bidragit med ett par till samlingen.

 

En av mina stora kärlekar – gamla böcker som doftar på ett alldeles speciellt sätt.

 

 

Lämna ett svar