Destination Budapest

Efter en smidig flygresa landar vi i Budapest. Det är 28 grader varmt och strålande sol.
Vi har bestämt oss för att bo på Slottshöjden (Budavár) eftersom vi älskar lugnet och den historiska atmosfären där. Vi är här så kort tid, och för första gången i stan med barnen, så vi har bestämt oss för att hålla oss här uppe denna gången och bara göra en enda utflykt, till Margaretaön (Margitsziget). Budapest är en vidsträckt stad och det kan vara svårt att välja vad man ska göra om man är under tidspress, så vi väljer att plocka russinen ur kakan och hellre återkomma för att se mer en annan gång.

 

Slottshöjden (gamla staden) ligger uppe bland kullarna, ca 60 meter över Donau. Detta är stadsdelen som växte fram runt slottet och Mattiaskyrkan på 1200-talet när kungen beslöt att grunda huvudstaden här. Vid andra världskrigets slut hade tyvärr gamla staden nästan förstörts helt och hållet. Sedan dess har lyckligtvis Slottshöjden återuppbyggts och stadsdelen har återfått sin gamla charm.

 

Mamma och pappa har kört bil från Skåne och möter upp oss i receptionen när vi kommer. Det känns så härligt och speciellt att få tillbringa några dagar tillsammans här; mamma, pappa, min lillebror Peter och så jag, Johan och ungarna. Pappa är född i Budapest och kom till Sverige som ung grabb. Vi har, under min uppväxt, spenderat många somrar i Ungern så stan är välbekant, men vi har aldrig bott på hotell mitt inne i Budapest, så därför känns det extra roligt att ”turista” i stan. Här är lite bilder från hotellet. Flickorna är supernöjda.

 

Cocolafemme_Budapest

 

 

 

image

Efter en välkomstdrink i form av ett glas skumpa som hotellet bjuder på, beger vi oss ut mot Fiskarbastionen (Halászbástya). Den byggdes 1895 och ligger vid det medeltida torget där fiskarna brukade sälja sin fångst. Byggnaden har en fantasifull, sagolik utformning. De konformade tornen är en anspelning på magyarstammarnas tält. Utsikten härifrån en klar dag som denna är magisk. Man ser flera historiska byggnader härifrån, och har hela Donau framför sig. När de hungriga barnen har druckit ur sin lemonad och ätit upp sina majschips, är det dags att äta middag på riktigt.

Cocolafemme_Budapest

 

 

 

 

Efter ett besök i Budapest sa den latinamerikanske författaren och nobelpristagaren Miguel Ángel Asturias: ”Det underbara ungerska köket är ett språk som kan förstås av alla.”
Jag är uppvuxen i en familj där maten har spelat en central roll. Det har såtts och odlats, slaktats och tillagats, korvar har tillverkats och rökts i farfars rökugn på gården för att sedan hängas i källaren. I samma källare har det bubblat vin och flaskorna har sedan samsats på hyllorna tillsammans med farmors hallonsaft och sylter och inläggningar av olika slag. Jag har varit omgiven av fantastiska kockar och är med andra ord ganska bortskämd…

 

Det finns såklart massor av matställen i stan i olika prislägen och klasser. Ett tips man brukar få är att söka sig bort ifrån de populäraste stråken och äta där Budapestborna själva äter. Det tror jag är klokt, både för upplevelse och plånbok. Nu befinner vi oss mitt i det kanske turisttätaste området i stan, men det finns bra ställen att äta på häruppe också, dock får man betala lite extra för läget. Vi äter på 21. Ett trevligt ställe ett stenkast ifrån hotellet. Personalen är trevlig och maten smakar bra. Ikväll tror jag att Johan drog högvinsten, Han valde en riktig klassiker – Gulyás-leves (Gulaschsoppa).

 

På kvällen lägger sig ett lugn häruppe och den lyxiga luftiga känslan gör att vi mer än gärna tar en promenad efter maten. Vi vandrar fram längs kullerstensgator, märkta av tidens tand och njuter av atmosfären. Vi köper vatten av en gammal tant som har ”ett hål i väggen”och beger oss hemåt mot hotellet, sitter på innergården och pratar om livet en bra stund innan det är dags att gå och sova.

 

Cocolafemme_Budapest_Mattiaskyrkan

 

På onsdag blir det betydligt blötare. Då ska vi åka och bada. Häng med då!

 

Är du nyfiken på att veta mer om Budapest så kan du kika på det här:

 

Detaljerad artikel om Budapest

 

 

 

 

Lämna ett svar