Bra mellanmål

I takt med att min aktivitetsnivå har ökat, så ökar också aptiten, och med den andelen onyttigheter som slinker ner av bara farten. Det känns sådär faktiskt, så nu tar jag en aktiv funderare på vad jag kan stoppa i mig mellan måltiderna. Det får inte vara för besvärligt. Då blir det istället en chokladkaka eller några kex eller vad som råkar finns framför mig just där och då. Idag fokuserar jag på:

 

Fröknäcke

Fröknäcke är ett utmärkt mellis. De är verkligen sprängfyllda med nyttigheter. EXPRESSEN har en jättebra artikel om vad varje frö innehåller och varför just de är bra för oss.

 

Det började med att jag köpte en påse färdigblandade fröer avsedda att baka knäcke med. Superenkelt! Man adderade 2 dl hett vatten och lite olja. Så jag läste helt enkelt på innehållsförteckningen och insåg att det verkligen bara var fröer där i. Det kan man ju blanda ihop själv. Det här brukar jag ha i mitt fröknäcke, men det går bra att ta lite vad man har hemma. Regnet står som spön i backen idag, så det är en perfekt dag för bakning. Dubbla gärna receptet och baka två plåtar på en gång.

 

1 dl pumpakärnor

1 dl solroskärnor

0,5 dl hela linfrön

0,5 dl oskalade sesamfrön

2 msk psylliumfrön

2 msk chiafrön

2 dl hett vatten

Olivolja

Havssalt

 

Blanda alla ingredienser utom saltet i en bunke. Låt stå i fem minuter. Bred ut på en plåt med bakplåtspapper, strö över salt och eventuellt något krydda om du gillar det. Rosmarin är gott att ha på.

 

Grädda i ugn i 150° i en timme. Sedan är det bara att låta dem svalna innan man bryter knäckte i den storlek man vill ha dem i.

 

 

Cocolafemme_fröknäcke_recept

 

Cocolafemme_fröknäcke_recept

 

Cocolafemme_fröknäcke_recept

 

 

Fröknäcket är också jättebra att erbjuda barnen när de är lite sugna och rotar i skåpen efter något snabbt att stoppa i munnen. De är goda som de är, men jag brukar klicka på lite jordnötssmör. Det blir en helt annan mättnad som efterföljd och jordnötssmör är en bra fettkälla och bidrar med mycket vitaminer, mineraler och antioxidanter. Det innehåller dessutom protein,vilket är bra för förbränningen, och arginine, som kontrollerar blodsockret. Men även om det är nyttigt bör man tänka på att det är ett kaloririka livsmedel, som bör användas med måtta, och välj ett som bara innehåller nötter och eventuellt lite salt. Läs om olika sorters nötsmör i TOPPHÄLSAs artikel. Där finns även recept på hur du gör ditt eget jordnötssmör.

 

 

Cocolafemme_fröknäcke_jordnötssmör_recept

 

 

Då var frukosten serverad. Bara att hugga in.

 

 

Trevlig onsdag, så ses vi på fredag igen.

Lämna ett svar