Tre böcker jag aldrig glömmer

Tänk om man inte kunde läsa! Vilka världar och visdomar man skulle gå miste om då. En bok som fångar mig, stjäl min totala uppmärksamhet och lockar in mig i dess imaginära värld, toppar det mesta. Att bli så uppslukad att man glömmer att äta. Jag är betraktaren, fast jag är där ändå, och jag är mer ändå. Jag känner, doftar och ser. När jag tänker på en bok jag har läst, så dyker dess värld upp för mitt inre, den värld som jag skapade när jag läste boken. Gatorna jag vandrade på, kläderna jag klädde personerna i, huset jag byggde…

Vissa böcker lämnar en lika snabbt som de kom. Andra stannar kvar länge, kanske förändrar något, startar en tanke som inte bara ger en upplevelse för stunden utan också en visdom som följer med resten av livet.

Jag vill dela med mig av tre, helt olika böcker, som jag av skilda anledningar, tycker mycket om.

 

 

ALKEMISTEN av Paulo Coelho

img_1301

Ett inte helt oväntat val. Det här är en av världens mest lästa böcker, och sannolikt den bäst säljande. 30 miljoner människor kan inte ha fel.

Många av er har säkert redan läst Alkemisten. Ni vet redan varför denna bok är fantastisk. Ni andra har en underbar läsning framför er.

Coelho har ett mycket enkelt språk, för enkelt för de allra mest kultiverade har jag förstått. Jag menar att de har missat poängen. Den här boken, och flera andra av Coelhos böcker, handlare om livet. En själslig vandring. En berättelse om att följa sina drömmar men också förstå och uppskatta det man har.

Boken handlar om Santiago, en ung spansk herdepojke. Han följer sin dröm om att hitta en av världens dyrbaraste skatter. Den tar honom till Marocko och sedan vidare till Egypten, där han träffar Alkemisten, som för honom är ett livsavgörande möte.

Coelho har ett mjukt språk och det är en stillsam berättelse i spännande miljöer, som lämnar rum för visdom och eftertanke.

 

2. PÅVEN JOHANNA av Donna Woolfolk Cross

img_1302Det här är en helt annan typ av bok. En fantastisk, historisk resa om en begåvad och listig kvinna som levde på 800-talet.

Boken handlar om Johanna, från hennes födsel år 814 till hennes död 897. Hennes list och kunskap tar henne på en äventyrlig resa till Rom och ända in i den katolska kyrkans inre värld. Det finns en ständigt närvarande spänning genom hela boken och genom hela hennes resa. Hon möts av såväl grymhet som kärlek och hennes öde väcker många tankar som känns högaktuella än idag.

Woolfolk Cross har ett färgstarkt och målande språk och Påven Johanna är en intensiv bok. En riktig bladvändare. Jag avundas Dig som har denna bok kvar att läsa. Intressant är att boken är baserad på något som kan vara en sann historia. Det finns inte tillräckligt med historiska dokument bevarat ifrån tiden då hon påstods ha innehaft påveämbetet, men det är i och för sig inte särskilt förvånande, och det är onekligen en kittlande tanke – att det en gång lär ha funnits en kvinnlig påve…

 

 

3. INFERNO av Dan Brown

img_1303Många är vi som älskar Dan Browns detaljrika, spännande romaner, fullspäckade med historik och symbolik. Jag köper alltid hans böcker så fort de kommer ut, och jag blir aldrig besviken. Inte heller denna gång.

Det är alltid spännande att följa professor Langdons jakt på bovar via tolkningar av spår i religös symbolik. Brown bjuder alltid på en show i sina böcker. Det går undan och man är aldrig uttråkad. En riktig slukarbok.

Världens undergång, Dantes inferno. Inte särskilt upplyftande egentligen, men oerhört spännande. Som alltid får man följa både den goda och den onda sidan, och i detta fall upplevde jag att ämnet var väldigt aktuellt, jordens galopperande överbefolkning. Boken väcker många frågor och funderingar om just det och jag blev påmind om hur sårbara vi egentligen är.

När man läser en Dan Brown-bok så gör man det inte för den fantastiska prosans skull, utan för spänningen och de miljöer han sätter boken i. Ibland uppehåller han sig lite väl länge vid detaljer i arkitekturen eller någon hemlig gång någonstans, men det förlåter jag honom för. Dessutom tycker jag att hans böcker bara blir bättre. Därav anser jag att Inferno är Dan Browns bästa bok, hittills i alla fall…
Och med detta önskar jag Dig en fantastisk helg, kanske med en god bok vid din sida, som kan ta dig till en annan, spännande värld för en stund.

Lämna ett svar