Spökfest och Alla helgons dag

Det råder delade meningar och en aning förvirring kring när vårt svenska Halloween-firande infaller. Jag är en av de förvirrade och ska nu försöka reda ut begreppen.

 

I USA firar man Alla helgons dag den 1 november, vilket vi också gjorde här i Sverige fram till 1953, då man reviderade kalendern och flyttade Alla helgons dag till den första lördagen i november. All helgons afton – All hallows eve, också kallad Halloween firas dagen innan. I USA alltid den 31 oktober, men hos oss blir det alltså dagen innan Alla helgons dag, vilken i år infaller på lördag den 5 november. Det innebär alltså att det på fredag är dags för spökfest eller ”trick or treat”. På lördag tänder vi sedan ljus, hemma och på gravarna, och minns våra nära och kära som inte längre finns bland oss.

 

Cocolafemme_halloween

 

 

Det amerikanska Halloween-firandet kom till Sverige först under den senare delen av 90-talet. Barnen tycker att det är roligt att klä ut sig och såklart gläds man med dem. Jag tycker dock att det är viktigt att hålla isär de båda traditionerna, en ny och en gammal, av respekt för varandra. Vi klär ut oss på fredag och håller spökfest, och tänder ett ljus och lägger en blomma på gravarna på lördag. Allt i familjens tecken. Respektfullt men med glädje.

 

Att karva ut pumpor är riktigt roligt och kreativt. I år tänkte jag dessutom ta tillvara innehållet i pumpan också. Jag har aldrig tillagat pumpa, så det ska bli superkul! Flickorna har ritat ansikten på pumparna och jag skär ut dem.

 

Cocolafemme_pumpa_halloween

 

Cocolafemme_pumpa_halloween

 

Och här gömmer sig fröna… nu gäller det bara att skrapa ur alla frön och allt det trådiga runt om, vilket jag sedan slänger. Med hjälp av en sked skrapar jag därefter ur så mycket pumpakött som jag behöver. Jag ska göra en soppa och behöver ca 600 g pumpakött.

 

Cocolafemme_pumpa_halloween

 

Sådär ja! Pumpakött och pumpafrön. Då är det bara att sätta igång!

 

Cocolafemme_pumpa_halloween

 

Jag har hittat ett recept på pumpasoppa i en kokbok som jag har hemma, men jag är inte riktigt nöjd med det, så jag tänker helt enkelt improvisera. Lök måste man ha i alla fall… Vitlök har jag inte hemma, men jag tror att en klyfta skulle göra sig bra i den här soppan.

 

Ingredienser:

600 g pumpakött

2 gula lökar

ev. I vitlöksklyfta (jag lagade min utan och det blev supergott, men jag tror att det skulle ge ytterligare djup till soppan med en klyfta vitlök i)

olja

1 burk kokosmjölk

3 tsk sweet chilisås

chiliflakes efter smak

2 kycklingbuljongtärningar

2 tsk tomatpuré

salt efter smak

1,5 dl vatten

1 dl mjölk

 

Gör såhär:

Sautera löken i olja

Lägg i pumpaköttet och låt det steka med en stund. Rör om några gånger

Häll över kokosmjölk, vatten och mjölk och sweet chilisås

Tillsätt buljongtärningarna, salt och chiliflakes

Smaka av efter hand

Låt puttra i ca 10 minuter eller tills köttet är mjukt

Mixa soppan slät och smaka av med salt

Hade jag haft koriander hemma så hade jag hackat och strött det över soppan, men det är en love or hate-krydda så avgör själv.

 

Cocolafemme_pumpa_soppa_halloween

 

Cocolafemme_pumpa_soppa_halloween

 

Den blev superhärlig! En riktig solskenssoppa. Smaklig spis!

 

 

 

Nu till kärnorna!
Cocolafemme_pumpafrön_halloween

 

Rensa bort allt det trådiga och skölj kärnorna.

Ånga eller koka dem i ca 10 min i saltat vatten.

Torka dem i ugn på låg värme tills fukten har försvunnit ur dem. Ca 125 grader, 15 minuter eller tills de torkat ordentligt.

 

img_1503

 

img_1498

 

Addera smält smör och salt till fröna och blanda väl. Bred ut till ett tunt lager på plåten.

In i ugnen igen, denna gången på 150 grader.

Rosta fröna tills de fått fin färg och är knapriga. Ca 15 minuter.

 

 

 

 

img_1502

 

Cocolafemme_pumpafrön_halloween

 

Och med detta tänker jag se en bra film, och njuta av mina nyrostade pumpafrön.

 

img_3377

 

Cocolafemme_pumpor_halloween

 

Trevlig Halloween!!

Lämna ett svar