Skördetider och kaffe-detox

Cocolafemme_kaffe_zwiebelmusterKaffe-detox är så himla mycket jobbigare än jag trodde. Jag har varit utan kaffe nu i tre dagar och jag är arg, rastlös, trött och har ont i huvudet. Hjärnan vill inte alls fungera. Det enda som hjälper är att gå ut och gå. Promenaderna i skogen såhär års är underbara, doften av mull och träden som börjar skifta färg. Solen, om än något blekare, letar sig fortfarande in mellan bladverket och för ett ögonblick känns det som att det glimmar av juveler överallt. Naturen är fantastisk.

 

Skogen är som ett skafferi just nu med svampar och bär och annat ätbart. Kolla in Skogsskafferiet för tips och inspiration på vad man kan hitta i skogen och när det är dags att skörda. För dig med egen täppa är det bara att håva in godsakerna. Allt slit ger nu utdelning. Lyckost!

 

Även om det inte går att undvika att känna ett visst sting av vemod när löven så smått börjar falla av, så får vi nu äntligen avnjuta frukterna av det vi sådde i våras, och kanske passa på att tänka tillbaka på det en stund också. Här kommer ett litet minne ifrån tidigare i sommar när vi var i Närpes, Finland.

 

Känslan av att skörda den första potatisen i det egna landet t ex är något alldeles extra.

 

Cocolafemme_odla potatis
Här skördas det ”pieron” (potatis) tidigare i somras hos mina svärföräldrar i Närpes. Jag och Henrik är som små barn på julafton.

 

 

Man måste ju ha något till potatisarna också. Johan gillar att sätta igång grillen och jag lagar mer än gärna mat över kol. Det blir kyckling den här gången. Jag föredrar kycklinglårfiléer framför bröstfiléer för de blir betydligt saftigare och smakar mer. Lite härlig lök och några förkokta majskolvar får också hänga med. Jag brukar inte ha någon sås till det här, bara lite créme fraiche som jag smaksätter med sweetchilisås och peppar.  De kokta potatisarna får två kompisar: Beurre och Le Sel. (Smör och salt för oss som inte kan franska) Mycket smör…

 

 

Cocolafemme_grilla_kyckling

 

Cocolafemme

 

 

 

 

Efteråt är det skönt med ett välgörande dopp i baljan, som självklart ligger mitt inne i skogen. Här känner jag mig ett med naturen och all stress bara rinner av. Det är ett mysigt sätt att umgås och det är en trevlig aktivitet att elda i ugnen och vänta på att vattnet värms upp. Alla vill vara med och vi sitter och småpratar en god stund. Underbart!

 

 

 

 

 

 

 

image

 

Sen är det dags att dra på sig stövlarna och gräva guld. Skogens guld. Jag hoppas på en riktig högvinst, så jag tar med mig de bästa guiderna, svärmor och svärfar. De har stenkoll på alla svampställena. Med korgen i högsta hugg är vi redo att ta oss an de små gyllene godbitarna. En kvällsmacka i form av en kantarelltoast sitter aldrig fel, eller hemgjorda pannkakor kanske, gräddade i solnedgången på en Muurikka-panna med hemlagad blåbärssylt på. Lite bastu på det också, så är man redo för bingen sen.

 

 

 

 

 

Du kanske också skulle uppskatta något av följande lästips:

 

Skogsskafferiet

 

Odla potatis

 

Naturen – ett enkelt verktyg mot stress (från DN)

 

Det här är en mycket intressant och lärorik krönika av Herman Lindqvist. Intressant såväl för svensk som finsk:

Herman Lindqvist – krönika ”Välkomna till riket bortom fyllefärjan”

Lämna ett svar