Sightseeing i Budapest och middag i Komárno

Idag är det dags att dra vidare. Vi åker till Komárno som ligger i södra Slovakien, som tidigare har tillhört Ungern. Följaktligen finns många med ungersk bakgrund kvar här, bl a min mammas släkt. Men vi har gått upp tidigt och hinner med lite till här i Budapest.

Peter och Johan kan inte få nog av badandet och vill väldigt gärna gå till Rudas-badet, som är ett av de allra äldsta baden. Det anlades på 1500-talet och tillhör ett av de få bevarade exemplen på osmansk arkitektur i Budapest.

Vi andra vill gärna gå in i Mattiaskyrkan, där kungarna kröntes, och sedan promenera bortåt slottet och se på utsikten. Det är en alldeles klar och solig dag så det är perfekt väderförhållande för att kunna se långt.

 

Mattiaskyrkan

Utsidan är vacker och har flera gotiska inslag, och insidan sprakar av mustiga färger och dekorativa målningar med orientaliska undertoner. Väst möter öst. Många av väggmålningarna stammar ändå från medeltiden. Jag som älskar ”gamla grejor” tycker såklart att det här är underbart och för mig är detta en ”must-see”.

 

Cocolafemme_Budapest_Mattiaskyrkan_Mátyástemplom

 

Cocolafemme_Budapest_Mattiaskyrkan_Mátyástemplom

 

Cocolafemme_Budapest_Mattiaskyrkan

 

Cocolafemme_Budapest_Mattiaskyrkan

 

Utsikt mot Pest

Promenaden till slottet är angenäm. Jag verkligen älskar de här kvarteren och fantiserar om hur det såg ut när det kungliga hovet en gång huserade här. Hur det pulserade av liv. Under slottet finns kilometerlånga labyrintgångar och fängelsehålor bevarade. Här hölls en gång den grymme och fruktade fursten Vlad ”Tepes” Dracula fången i 12 år. Inte ens råttorna undkom hans grymhet och det sägs att han låg på lur efter dem. Fångade, torterade och spetsade sedan dem på stickor som han bröt ur veden till eldstaden. Huh, vilken galning! Det sägs att Bram Stoker drabbades av sömnsvårigheter när han fick höra talas om den elake och nyckfulle fursten.

Utsikten framför slottet är fantastisk. Vi hinner knäppa några kort innan vi måste ge oss av till hotellet för att checka ut. Bilderna blir en fin avslutning på en lyckad minisemester i Budapest. Tack för denna gången. Vi ses snart igen!

 

Cocolafemme_Budapest_Slottet
Härifrån ser vi Parlamentet, kedjebron, Gresham Palace och St Stefanbasilikan
Cocolafemme_Budapest_slottet
Bianca har siktet inställt på Margaretaön där vi var och badade igår.
Cocolafemme_Budapest_slottet_turul
Den vackra porten från 1903 som leder till de Habsburgska trapporna. ”Turul-fågeln” i brons markerar tusenårsjubileet av magyarernas erövring av landet år 896.

 

Komárno

 

image
Jag, mormor och mamma.

Ungern är ett litet land och det tar bara ca 1,5h att köra till Komárno staden som ligger precis på gränsen mellan Ungern och Slovakien. Halva stan ligger på den ungerska sidan, Donau rinner rakt igenom och så den andra halvan som ligger på den slovakiska sidan, dit vi ska.

 

Min fina mormor har precis fyllt 96 år. Det var tre år sedan vi träffades sist och det är ett mycket kärt återseende. Vi ses inte så ofta men där finns ändå ett starkt band mellan oss.

 

 

 

Nu är vi på landet. Här har tiden stått stilla och det är en befriande kontrast ifrån det tillrättalagda liv vi många gånger lever. Vi drar till min mosters sommarstuga och kokar gulasch, badar (såklart) och umgås. Hela 19 stycken i familjen samlas härute idag, ung som gammal, fyra generationer. Coolt! Flickorna trivs då barnaskaran är stor. Vi dröjer oss kvar ändå in till kvällningen.

 

Cocolafemme_Komárno
Komárno – bilden är tagen uppifrån terassen på Prestige – en riktigt prisvärd restaurang med mycket god mat. Rekommenderas.
image
Självklart är Bianca och Olivia först i. Risken finns att de börjar gro simhud mellan tårta med tanke på det stora antalet timmar de spenderat i vatten de senaste dagarna, men lyckliga är de…
image
Det är ordentligt varmt, så en öl sitter inte helt fel faktiskt.
Cocolafemme_gulash
Såhär ser en riktig Gulasch ut! Den smakade fantastiskt också.
image
Solen håller på att gå ner. Småkusinerna leker och gammelmormor ser på.

image

Cocolafemme_solnedgång_KomárnoDen här signifikativa bilden för Komárno får avsluta dagens och veckans inlägg.

 

Vi ses på måndag.

Trevlig helg!

 

 

Vill du ha mer att läsa? Kolla in det här:

 

Båtcykling längs Donau – genom Wien, Bratislava till Budapest

 

Slovakiens historia

 

Ljudbok DRACULA – Bram Stoker

 

Restaurang Prestige – tripadvisor

 

 

Lämna ett svar