Mer frukt och grönt säger Livsmedelsverket

Livsmedelsverket har utkommit med nya kostråd – ”Grönare mat för barnen i förskolan”. De nya råden presenterades i september i samband med mässan MAT2016. Både Livsmedelsverket och Skolverket medverkade, tillsammans med forskare, pedagoger och verksamhetschefer. Läs om de nya råden HÄR.

 

Vid en första anblick kanske man tänker att det är väl inget nytt eller konstigt med det. Frukt och grönt är ju nyttigt. Det vet ju alla! Men läser man hela dokumentet så är det tydligt att forskningen nu pekar på att en, i allt högre grad, växtbaserad kost, gynnar både vår hälsa och vår miljö. Det är det enda hållbara alternativet.

 

Personligen tror jag att vi under årens lopp kommit allt längre ifrån en hälsosam avvägning mellan kött och mat ifrån växtriket. På mångas tallrikar ligger en köttbit, ett par potatisar, sås och eventuellt ett salladsblad, gurka och tomat. Långt ifrån hur det har sett ut genom tiderna, och långt ifrån den kost som dagens mest hälsosamma folk äter. De äter mat som till största delen kommer ifrån växtriket. De äter också kött, fisk och fågel, men inte i lika stor utsträckning, och det kött de äter är inte till största delen rött kött. De äter heller inte processad mat. Jag tar gärna lärdom ifrån dem. Så långt det nu är praktiskt möjligt.

 

Livsmedelsverkets råd är bra, och jag har börjat ställa om mot mer växtbaserad mat här hemma. Vi kommer förmodligen aldrig att bli vegetarianer, men jag är övertygad om att vi mår bra av att äta mindre kött och mera grönt. Dessutom gör vi miljön en stor tjänst på kuppen och det känns bra. Kött är det livsmedel som påverkar klimatet och miljön mest. Om man minskar köttmängden kan man ju kosta på sig att välja kött som är producerat på en mer miljövänligt sätt och med större hänsyn till djuren. Jag önskar bara att samma kostråd kunde råda i skolorna, där det i alltför många fall fortfarande serveras usel mat till våra barn. Desto större anledning att ge dem bra mat hemma tänker jag, och jag vet att det verkligen inte är lätt när man jobbar mycket och har många aktiviteter på agendan. Vilket som är viktigast måste vara var och ens sak att avgöra. Man kan inte göra allt perfekt.

 

Jag gillar enkelhet, så jag vill hitta en enkel lösning som inte kräver timslång matplanering. Det här är alltså några av de råd som Livsmedelsverket ger;

1. Mer grönt och frukt

2. Mindre rött kött och chark

3. Mindre socker

4. Mindre salt

5. Vatten som måltidsdryck (mjölk kan vara okej om man inte använder det till alla måltider. Det som är bra i mjölken är kalcium, vitaminer och mineraler, men i ärlighetens namn finns allt det att finna i växtriket.)

 

img_1558
Källa: Livsmedelsverket

 

Källa: Livsmedelsverket
Källa: Livsmedelsverket

 

Källa: Livsmedelsverket
Källa: Livsmedelsverket

 

Årstiderna har lådor med blandat frukt och grönt som man kan få hemkört. Ett enkelt och bra sätt att säkerställa att man äter mer växtbaserad mat. De har också olika matkassar med recept om man känner att inspirationen tryter.

 

Var kan man då göra en insats som ger störst utdelning, tänker jag. Alltså, vad äter vi återkommande av, som är både animaliskt och processat? Jo, färdiga köttbullar, hamburgare, falukorv, processat pålägg som salami, skinka och leverpastej etc Sannolikheten för att vi aldrig mer kommer att äta den typen av mat är liten, men vi kan minska mängden, och hitta nya alternativ.

 

Sagt och gjort! Jag surfar runt efter recept på vegetariska köttbullar eler hamburgare/biffar. Det verkar vara en bra start i alla fall…

 

Som resultat blev detta kvällens middag: Vegetarisk hamburgare. Vi var nog alla lite skeptiska men det var jättegott och jättelätt att göra. Jag tror faktiskt att även den inbitne köttätaren uppskattar den här burgaren. Johans kommentar var att det här nog blir en ny återkommande favorit och Bianca tyckte att det smakade som mina ”vanliga” hamburgare. Förvånansvärt mättande var de också. Kanske något att bjuda åt far på söndag?

 

 

Vegetarisk hamburgare_cocolafemme_recept

 

Vegetariska hamburgare_cocolafemme

 

Vegetariska hamburgare_cocolafemme

 

Mina hamburgare är baserade på quinoa och vita bönor. Om man väljer röd eller svart quinoa ser det också precis ut som hamburgare av kött. Jag hade bara mixad quinoa hemma, så jag använde det.

 

img_5405

 

Ett bra tips är att koka mycket quinoa och ha tillhands i kylen. Det är perfekt i sallader, soppor eller som här, i hamburgare. Av det som blev över gjorde jag lunch dagen efter som i övrigt bestod av lök och grönkål som jag saltade och pepprade och fräste i lite kokosfett och så bara färska cocktailtomater ovanpå. Jättegott!

 

Cocolafemme_quinoa_sallad

 

Mera grönt till folket – både stora och små. Så himla gott!

 

Här finner du råvaror i form av färska frukter och massor med härliga grönsaker.

 

Här är några riktigt fina vegetariska sidor att bli inspirerade av:

Green Kitchen stories

Recept på 6 sorters vegetariska biffar

Jamie Oliver – vegetariska recept

 

Lämna ett svar