Den stora BAD-dagen

Cocolafemme_Carolabecker

Idag har vi ställt klockan, men jag vaknar av mig själv. Morgonens första strålar letar sig in och leker över min kind, lockar mig att stiga upp och börja dagen. De andra sover ännu, så jag smyger mig ut och ner till frukostrummet. Doften av nybryggt kaffe är förförisk. Det känns så lyxigt att bara gå och plocka bland frukostbuffén och sedan sitta för mig själv en stund…

 

Snart kommer resten gänget och efter en stadig frukost är vi redo att ge oss av, utsövda och badsugna. Johan är tokig i termalbad och flickorna längtar efter vågmaskiner och vattenrutschkanor. Ja, vad gör man då? Jo, man kombinerar de båda och åker till Pallatinusbadet på Margaretaön, en park mitt i Donau.

 

 

image
Lånade bilder från tripadvisor bl a.

Det går att ta sig dit på olika sätt. Det romantiska sättet är att promenera till slottet och ta en Sikló (den drygt hundraåriga bergbanan) ner till Clark Adam-torget och därifrån promenera eller åka kommunalt till Margaretaön. På vägen dit kan man passa på att titta på minnesmonumentet ”Skorna”, som finns på kajen mellan kedjebron och parlamentet. 2-ans spårvagn går till Margitbron eller Árpádbron och så promenerar man till Pallatinusbadet, som ligger mitt på ön på den västra sidan.

 

 

 

 

 

 

Vi går genom den rogivande parken och Johan och flickorna försöker räta upp ett gammalt träd på vägen. Vi passerar en liten damm med näckrosor, fiskar och sköldpaddor innan vi är framme vid Pallatinus. Jag hinner inte ens bre ut handduken förrän hela gänget är i. Bassängen med fontänen håller ca 35-36 grader.

 

Cocolafemme_Budapest_Margaretaön

 

Cocolafemme_Budapest_Margitsziget_Margaretaön

 

Cocolafemme_Budapest_Pallatinus_termalbad

 

Cocolafemme_Budapest_Pallatinus_vattenrutschkana

 

Här känns allt så opretentiöst och okonstlat och i centrum står badkulturen. Både för oss vuxna och kidsen finns här massor att göra; pool med vågmaskin, äventyrspool, en liten park med vattenrutchkanor, termalbassänger, simbassänger med motström etc. Ingen lyx, inga kypare i vita handskar som kommer med drinkar. Här är det iskall burköl som gäller och det gillar vi.

 

image

 

image

Efter en superhärlig dag promenerar vi hem och stannar på vägen och äter Túrostáska (fritt översatt: kvargväska), en av mina absoluta favoritbakverk. Enkelt kan man säga att det är ett smördegsknyte med kvarg/färskostfyllning. Äääälskar detta. Frasigt yttre möter krämigt citrondoftande inre. Inte för sött och inte för mäktigt. Det smakar speciellt ljuvligt nu när vi promenerar i värmen och är lite smått hungriga efter allt badande.

 

Det här förenklade receptet (och bilden) är hämtat ifrån nosalty.hu. Jag har försökt översätta så gott jag kan. Varsågoda!

 

Ingredienser:
300 g kvarg
300 g smördeg
ev. 40 g russin
3 msk florsocker
2 msk marsánpulver
1 tsk citronzest

1 ägg till pensling
Florsocker till servering

 

Gör såhär:

Sätt ugnen på 180 grader.
1. Rulla ut smördegen och kavla ut tunt, ca 1-2mm tjock
2. Rör ihop marsánpulver med kvarg. Arbeta snabbt så att det inte blir klumpigt.
3. Tillsätt florsocker, ev russin och citronzest.
4. Skär degen i 6 lika stora kvadrater. Fördela fyllningen i mitten av varje kvadrat. Nyp ihop snibbarna och forma till ett litet knyte.
5. Pensla knytena med vispat ägg och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper på.
6. Grädda i ugnen i ca 30 minuter eller tills knytena är vackert gyllenbruna.
7. Pudra över med florsocker och servera.

 

Vi väljer att droppa in på Jamie Olivers restaurang ikväll. Det sjuder av liv och ser supertrevligt ut. Vi har tur som får plats för det är i princip helt fullt, så det är nog smart att boka bord trots allt. Det är många ungrare här, och det är ju kul. Maten är riktigt bra och vinet likaså.

Som avslutning på dagen tar vi en drink i Hiltons cocktailbar. Flickorna hittar smarriga bakelser som de glatt smaskar i sig. Mörkret lägger sig och det är åter igen dags att säga god natt, trots att man helst inte vill…

 

image

 

Cocolafemme_Budapest_Mattiaskyrkan_Mátyástemplom

 

Här kommer lite matnyttigt att läsa för den intresserade:

Budapest – njut en Guide Michelin-meny

Gripande monument vid Donaus kaj i Budapest

Ta dig runt i Budapest

Lämna ett svar