Äntligen igång med träningen!

Åh vad skönt att jag har kommit igång med träningen igen!

Johan frågade mig strax innan jul vad jag önskade mig i julklapp. Jag tycker att jag har allt jag behöver, men efter en stunds betänketid sa jag: ”en PT-lektion” för jag tycker verkligen om att röra på mig och jag vet att jag mår så mycket bättre när jag tränar. Problemet är, att så fort jag kommer bort ifrån det, så är det som om jag blir Doris i ”Hitta Doris”. Total blackout. Kommer inte alls ihåg hur skönt det var efteråt, hur pigg jag kände mig eller hur glad jag blev av att träna. Det jag behöver är en knuff för att komma igång igen…eller kanske snarare en rejäl spark i ändalyktan. Jag fick ett 10-kort hos Sandra Angermund, som är PT på gymmet där jag har kort.  Oerhört generöst. Det hann gå 8 månader innan jag kom mig för att boka in första tillfället! Lång startsträcka kan man lugnt säga.

Men nu har jag bestämt mig och det känns som om hälften är vunnet. ”Det är bar å åk” som Stenmark sa. Hoppas bara att jag kan uppbåda en promille av hans vinnarskalle. Då kommer det att gå bra.

 

 

Träning_PT_cocolafemme

 

 

Det är tungt i början. Bara för att man har bestämt sig betyder det inte att det är lekande lätt. Muskler är en färskvara, och det känns verkligen att kroppen strävar emot. Men jag kämpar på och jag vet att det blir lättare med tiden. Belöningen kommer ändå ganska direkt; känslan av att hoppa i duschen efter ett riktigt svettigt pass är obeskrivligt skön, och jag är ju dessutom en sådan som gillar muskelvärk. Tur det, för det lär ju bli en del av den varan framöver…

 

Jag har kombinerat pass med några PT-lektioner i veckan. Det är bra att ha någon annans ögon på sig och Sandra har koll. Säger jag att jag ska gå på ett av hennes pass på gymmet och inte dyker upp, då vet jag att jag måste ha en bra förklaring när vi sen ses bara hon och jag. Lika bra att masa sig dit istället, eller hur? Och så är hon oerhört bra på att känna av min form. Har jag ont i ryggen, så hittar hon en annan övning för samma muskelgrupp. Det finns inga ursäkter.

 

Träning_cocolafemme

 

Jag är nu inne på min tredje vecka som jag tränar, och det har varit en rejäl uppförsbacke den här gången för mig. Det var faktiskt inte alls kul de första gångerna, för jag kände mig så oerhört svag. Allt var jobbigt! Det påminner mig om att det inte är en god idé att helt strunta i träningen i ett års tid. Först igår kände jag mig starkare och det var riktigt roligt på träningen. Äntligen! Jag har nog inte svettats så mycket någonsin tror jag.

 

 

 

 

Sandras tips på hur man kommer igång med träningen

Gå inte ut för hårt första tiden. Välj lättare övningar med egen kroppsvikt och fokusera på att hitta kroppen.
– Håll dig till kortare pass, ca 45 min.
– Boka möte med dig själv. Skriv in 3 tillfällen i kalendern då du ska träna.
– Ta hjälp. Ibland vet man inte själv vad man ska lägga fokus på i sin träning.
– Skaffa en träningskompis. Vissa dagar kan man behöva lite draghjälp.
– Våga testa olika träningsformer till du hittar det du tycker är kul.
– Utmana dig själv! Du kan mer än du tror.

 

Sandra om mellanmål innan och efter träning

 

En vardagsmotionär behöver sällan tänka på något speciellt när det kommer till mellanmål innan eller efter träning. Om man äter en varierad kost behöver kroppen inga tillskott av protein eller kolhydrater.

Mellanmål är generellt bra då du håller din mättnad jämn under dagen och slipper äta för mycket vid dina huvudmål. Någon timme innan träning kan man äta något enkelt, som en banan eller en näve nötter för att få upp energinivån. Om man tränar innan middag eller lunch så behövs inget mellanmål efter passet eftersom du kommer att äta inom 1-2 timmar.

 

 

cocolafemme_SmoothieHär är mina favoritmellanmål:

– Smoothie på frysta bär, en halv banan, naturell yoghurt och ev. lite proteinpulver

– Kvarg med müsli och kanel – enkelt att fixa.

– Fröknäcke med jordnötssmör på. Gott och näringsrikt och superenkelt att ha hemma och fixa mellan måltiderna.  Fröknäcke är världens enklaste att baka. Det enda är att jag måste gömma det för övriga familjen, annars tar det slut samma kväll.

– Avocado på finncrisp.

– Keso med lite pesto på en macka toppad med tomater är jättegott! Ungarna älskar det också.

 

Jag vill gärna också ha tips så dela med dig här i kommentarsfältet längst ner. Dialog är roligare än monolog,

 

Och så bara måste jag dela med mig av min nya soppa som jag lagade efter träningen. Den blev så himla god och går snabbare att svänga ihop än att gå och hämta en pizza. Det är dessutom betydligt nyttigare. Här är receptet:

 

Grön marmor_Het linssoppa_cocolafemmeHet linssoppa

1 liten gul lök, finhackad

1 liten vitlök, finhackad

kokosfett eller olja att steka i

Röda linser – jag höftade mängden men tror det blev ca 1,5- 2 dl

Kryddor: Garam masala, spiskummin, gurkmeja

1 Grönsaksbuljongtärning

1 burk krossade tomater

1 burk kokosmjölk

Chiliflakes

1/2 tsk hackad koriander

 

image

 

 

 

 

 

 

Gör såhär:

Fräs lök och vitlök mjuka i fett.

Skölj linserna i kallt vatten. Jag hällde linserna direkt i ett finmaskigt litet durkslag och sköljde under kranen.

Tillsätt kryddorna (efter smak), rör runt och tillsätt vatten, ca 1,5 dl. Låt koka upp och häll i linserna och buljongtärningen. Tillsätt de krossade tomaterna och kokosmjölken när linsröran tjocknat lite. Det tar bara ett par minuter.

Strö över valfri mängd chiliflakes och koriander (jag hade i en halv tsk). Sjud i ca 10 min eller tills linserna är mjuka. Smaka av med salt och peppar.

Njut!!

 

 

Trevlig fredag,

och glöm inte att skämma bort dig själv lite nu när det är helg. För min del blir det en extra stor påse godis. Because I’m worth it! And so are you! ❤️

 

 

Lämna ett svar